Pellet drzewny to jedno z popularniejszych rodzajów paliw odnawialnych w Europie. Szybki w ostatnim czasie rozwój tego rynku jest m.in. efektem przyjęcia przez UE polityki klimatycznej, której wytyczne zwiększają pozyskiwanie energii ze źródeł odnawialnych. Również w Polsce zapotrzebowanie na ten produkt wzrasta w imponującym tempie, choć wiedza w naszym kraju na jego temat jest niewielka.
Surowcem do produkcji pelletu może być praktycznie każdy rodzaj roślin, najlepszym i najbardziej kalorycznym oraz powszechnym materiałem są trociny drzewne, własnie z nich produkowany jest nasz pellet. Przed procesem pelletowania surowiec jest rozdrabniany i suszony, następnie materiał, poddawany jest zabiegowi podgrzewania w wyniku którego lignina zaczyna wykazywać właściwości kleju. Gorąca masa cząsteczek ligniny i celulozy jest następnie granulowana, tak aby ostatecznie uzyskać postać gotowego pelletu.
Efektem końcowym są małe granulki, o średnicy 6-8 mm i długości nie przekraczającej kilku centymetrów. Pellet charakteryzuje się niską zawartością wilgoci (6-10%), popiołów (0,3 – 0,5%). Co ważne: nie posiada substancji szkodliwych dla środowiska oraz nie powoduje alergii.
Kaloryczność pelletu wynosi od 17 000 do ponad 19 000 kJ/kg, a więc przekracza większość wartości kalorycznej dostępnego na polskim rynku ekogroszku, czyli węgla.